Onderzoek

Anne Schulp gaat helemaal los met zijn onderzoek aan de T. rex-dame

Hoe zag ze er uit?

Natuurlijk gaan we alle botten netjes opmeten, beschrijven en uitgebreid vergelijken met alle andere botten van Tyrannosaurus rex. Zo kunnen we straks ook heel precies bepalen hoe déze T. rex er uitzag.

Wanneer leefde ze?

We weten dat T. rex aan het eind van het Krijt leefde, van ruim 67 tot 66 miljoen jaar geleden. Maar wij willen natuurlijk heel precies weten of we met één van de allerlaatste T. rexen te maken hebben of misschien met een wat oudere. Geologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht helpen ons mee om dat heel precies uit te zoeken.

Hoe oud was ze?

Net als je de leeftijd van een boom kunt bepalen door de jaarringen te tellen, kan je ook de jaarringen in de dino-botten tellen. Dat is nog niet zo heel makkelijk, maar we gaan het wel proberen. We denken dat we met een behoorlijk oude -in ieder geval volwassen- dame te maken hebben; bot-onderzoek gaat ons hopelijk vertellen hoe oud ze precies was.

Wat zit er in de schedel?

We willen het grote blok waar de schedel in zit vóór we gaan prepareren eerst door een grote CT-scanner halen. Dat is een röntgenscanner die driedimensionale afbeeldingen kan maken. Zo kunnen we straks veel nauwkeuriger het fossiel uitprepareren.

Wat at ze? En hoe warm was het?

In het tandglazuur van dinosaurussen zit zuurstof en koolstof. Niet alleen “gewone” zuurstof en “gewone” koolstof, maar ook de speciale variant 18-zuurstof en 13-koolstof. De hoeveelheid 13-koolstof kan iets vertellen over wat er bij T. rex op het menu stond, en de hoeveelheid 18-zuurstof verraadt dingen over de lichaamstemperatuur en het water dat het dier ooit dronk. Samen met het lab van de Vrije Universiteit Amsterdam gaan we naar deze “isotopen” kijken. Wat het extra spannend maakt: misschien kunnen we uit de groeilijnen van de tanden zelfs wat informatie halen over eventuele migraties. Leefde onze T. rex altijd op dezelfde plek, of trok ze, bijvoorbeeld in de winter, naar koudere streken?

Wat voor kwalen had ze?

We hebben tijdens de opgraving al vier griezelige botaandoeningen gevonden. Ze had een flinke botwoekering aan haar kuitbeen, er is wat bot in haar bovenkaak verdwenen, mogelijk door een ontsteking, er zit een bobbel in een rib die mogelijk het gevolg is van een geheelde botbreuk, en achterin haar onderkaak zitten twee bijtsporen – een andere T. rex heeft haar mogelijk in haar kop gebeten.

En ook nog...

We hebben nog veel meer plannen. Veel onderzoek doen we zelf, maar we willen straks ook een heleboel vragen te lijf gaan met hulp van collega’s van andere universiteiten in binnen- en buitenland. 

Zodra T. rex in Nederland is gaan we je op deze website de komende jaren op de hoogte houden van al het onderzoek over de nieuwe T. rex.