Waar kun je T. rex botten vinden?

Boek een reis naar het Wilde Westen en kijk goed naar de grond

De meeste kans om iets van T. rex te vinden maak je in de staten Wyoming, South-Dakota en Montana. Je moet vooral zoeken in aardlagen die tijdens het Laat-Krijt zijn afgezet in rivieren, meren en langs de kust van een ondiepe binnenzee. Deze afzettingen worden gerekend tot de zogenaamde Hell Creek Formation en de Lance Formation. Dat klinkt moeilijk, maar het beste is om uit te kijken naar Bad Lands: stukken land die boeren niet gebruiken omdat ze te slecht zijn. In erosiegeulen zonder begroeiing (zie foto) stroomt hier de modder gewoon van de berg naar beneden. En af en toe spoelt de regen een dinobot los, of meer...

Want ook complete skeletten zitten in de grond. Naturalis heeft in september 2013 een mooi geraamte van een T. rex vrouwtje opgegraven in Montana.

Hoef je alleen een los bot, dan kun je ook zuidelijker terecht (in New-Mexico) of noordelijker (in Canada). Al die botvondsten laten zien dat T. rex over een groot gebied verspreid is geweest. Met andere woorden: de dinokoning had een flink leefgebied veroverd. En dat in de krappe twee miljoen jaar van zijn bestaan als soort. Da's best een knappe prestatie.

Vorige infosnack   Volgende infosnack