T. rex

Paspoort

Klasse    Reptielen
Superorde    Dinosauria
Onderorde    Theropoda
Familie    Tyrannosauridae
Soort    Tyrannosaurus rex (Osborn 1905)
Betekent    Koning van de Tiranhagedissen
Leefperiode    Einde van het Krijt-tijdperk
Lengte    Tot 13 meter
Gewicht    Tot 5000 kilo
Aantal tanden in de bek    58

Tyrannosaurus rex, ook bekend onder de afkorting T. rex, was een krachtig gebouwd dier. Het was een van de grootste roofdinosauriërs en een van de sterkste vleeseters die ooit geleefd hebben. In verhouding tot de rest van het lichaam was de kop enorm. De kaken haalden een lengte van meer dan 120 centimeter en de tanden konden zo groot worden als een banaan. Opvallend waren de korte voorpootjes met twee klauwtjes. Ze staan in schril contrast met grote en sterke achterpoten. Van binnen waren die voorzien van ijzersterke botten en van buiten bekleed met olympische spieren.

Tyrannosaurus rex leefde in Noord-Amerika, in het laatste staartje van het Krijt-tijdperk. Om precies te zijn in het Maastrichtien - genoemd naar de krijtlagen van de Pietersberg bij ons eigen Maastricht - tussen ongeveer 67 en 66 miljoen jaar geleden. Ze is een van de allerlaatste dinosauriërs.

Geen andere dino is zo beroemd. Tyrannosaurus rex is de enige die iedereen bij de wetenschappelijke voor- en achternaam kent, en vrijwel iedereen weet dat ook nog foutloos uit te spreken. T. rex is de ster van films als Jurassic Park en Walking with Dinosaurs, van strips, posters en reclame. Het lijkt alsof wij en T. rex heel bekend met elkaar zijn, maar dat is niet zo. Het verschrikkelijke maar ook schitterende dier heeft nog veel geheimen. Misschien juist daarom houden we zoveel van haar.

Naar overzicht infosnacks   Volgende infosnack