Lichaamshouding van T. rex

Rechtop of voorover?

Wat niet echt klopt, is de rechtopstaande houding die je op oudere tekeningen ziet. Zoals hier op de schildering van de Tsjechische kunstenaar Zdeněk Burian uit de jaren '50. T. rex loopt fier rechtop, met haar borst vooruit en de staart naar beneden. Op nog oudere tekeningen zie je T. rex zelfs leunen op de staart, zoals een kangoeroe doet als hij rust. Maar T. rex gebruikte haar staart echt niet als een soort fietsstandaard om niet om te vallen.

Inmiddels hebben wetenschappers meer onderzoek gedaan naar de houding en de verdeling van de krachten op de verschillende delen van het lichaam. Ze keken daarbij ook naar (zeldzame) voetafdrukken. Nu weten ze beter: T. rex stond niet rechtop, maar zoals op de tekening linksonder. Dus meer horizontaal als een schaatser. In deze houding zijn kop en romp in balans met de staart. De stevige achterpoten vormden het scharnierpunt tussen de voor- en achterkant van het lichaam.

Het is een houding die ook beter past bij de moderne opvatting dat T. rex een snel en actief jagend dier is geweest. Het gekke is dat als je mensen vraagt om een T. rex te tekenen, je nog steeds vooral rechtopstaande dieren krijgt. Waarschijnlijk komt dat omdat de dinokoning nog zo vaak verticaal optreedt in boeken en films.

Vorige infosnack   Volgende infosnack