T. rex kon keihard bijten

Wereldkampioen klappertanden

Wetenschappers denken dat T. rex over de krachtigste beet ooit beschikte. Nooit voor of na de dinokoning heeft er een dier bestaan die zijn kaken zó hard kon dichtklappen. Paleontologen hebben dat aangetoond door experimenten te doen met een namaak T. rex-gebit.

Ze keken hoeveel kracht het gebit kon uitoefenen voordat de tanden braken. En ze berekenden de bijtkracht aan de hand van de ruimte voor kaakspieren in de schedel. Die ruimtes zijn ontzettend groot. Zo ontdekten ze dat T. rex veel harder beet dan de huidige kampioen van het dierenrijk, de krokodil. Hoewel andere wetenschappers blijven zeggen dat krok T. rex verslaat.

Tijdens het eetgeweld ging er weleens iets mis. Een tand brak af op een weerbarstig bot of bleef haken in taaie huid. Zo is er nog niet zo lang geleden een afgebroken tand gevonden in de staartwervel van een Hadrosaurus. Geen ramp voor T. rex, want in de kaak stond meteen een nieuwe klaar. Onder elke tand groeide een reserve-exemplaar, klaar om in te springen als zijn grote broer verloren ging. In slechts 300 dagen groeide zo'n invaller uit tot een machtige dolk.

Omdat de vervanging van tanden niet overal in de kaak op hetzelfde moment gebeurde, kreeg T. rex vanzelf zijn rafelige gebit. Wij wisselen maar één keer in ons leven ons gebit, maar bij T. rex ging dat levenslang door. Daarom heeft ook de bejaarde T. rex-dame die Naturalis heeft opgegraven nog steeds een blinkend Colgategebit.

Vorige infosnack   Volgende infosnack