Droeg T. rex veren?

Om lekker warm te blijven en te pronken

Van T. rex zijn nog geen fossiele veren gevonden. We moeten het tot nu toe vooral doen met botten. Uit China zijn echter fossielen van een familielid bekend: Yutyrannus, en die laat al iets van een verenkleed zien. Geen echte veren zoals vogels hebben, maar primitieve veren die bestaan uit een schacht en wat pluisjes. Een soort donsveren dus. Als die maar dicht genoeg op elkaar staan krijg je een verenkleed waar je als dino wat mee kunt. Vliegen natuurlijk niet, maar de veren kunnen wel helpen om het lichaam warm te houden.

Vooral jonge T. rexjes zullen baat gehad hebben bij de isolerende werking van veren. Hun kleine lichaam koelde immers snel af, in tegenstelling tot het grote lichaam van hun volgroeide soortgenoten. Misschien verloren de dieren een deel van hun verenkleed naarmate ze volwassen werden. Maar evengoed kan ook een volwassen T. rex rijkelijk bevederd zijn geweest. We weten het gewoon niet.

Op veel moderne reconstructies zie je vooral veren op de kop. Die zijn vaak fel gekleurd. Want een ding is zeker: als T. rex veren heeft gehad, heeft hij ze vooral gebruikt om op te vallen. Niet voor niets benutten vogels hun veren (behalve om te vliegen) om te pronken, te verleiden, of gewoon om te laten zien wie wie is.

Vorige infosnack   Volgende infosnack