Groeiringen

Net als bij een boom

Botten van T. rex groeiden in de lengte en tegelijkertijd ook in de dikte. Elk jaar kwam er een beetje bij, in een ringvormig laagje naast het laagje van het jaar daarvoor. Zaag een bot door en tel de ringen, dan weet je de leeftijd van het dier. De meeste botten van een dinosaurus zijn hol en daarom niet compleet genoeg voor het tellen van zulke groeiringen. Voor een precieze vaststelling van de leeftijd gebruik je een massief bot zoals een rib, het schaambeen of een kuitbeen. Maar zelfs in die botten zijn de allereerste groeilijnen niet altijd meer te herkennen. De groei wist de jongere groeilijnen soms uit. Het blijft dus moeilijk.

De dichtheid van de jaarringen laat wel zien dat T. rex niet geleidelijk groeide. In de eerste jaren van het leven verliep de groei normaal. Maar vanaf haar veertiende gebeurde er iets opmerkelijks. Ze ging ineens heel snel groeien en werd in korte tijd vijf keer zwaarder. Een soort puberfase waarin het lijf op hol sloeg. Dat duurde tot haar achttiende; toen werd het weer normaal en groeide T. rex weer stapje voor stapje in een rustig tempo.

Tyrannosaurussen werden niet heel oud: vijftig procent van de gevonden dieren stierf nog voor hun 24ste levensjaar. De tamelijk gewelddadige levensstijl zal daarin zeker een rol gespeeld hebben. ‘Sue’, de T. rex die in 1990 werd gevonden in South Dakota, was met haar 28 jaar hoogbejaard. Zoals het er nu uitziet is de door Naturalis gevonden T. rex-dame gezien haar grootte de dertig gepasseerd: dat is echt wel heel oud voor deze rover.

Vorige infosnack   Volgende infosnack