T. rex expeditie 2013

Het verhaal van de opgraving

Wij willen T. rex!

Naturalis heeft in het museum indrukwekkende plantenetende dinosaurussen zoals Edmontosaurus en Camarasaurus staan, maar nog geen enkele vleeseter. Daarom wilden we heel graag een vleesetende dino hebben. Dan willen we ook meteen de meest bekende en angstaanjagende vleeseter aller tijden! Dus gingen onze paleontologen Anne Schulp en John de Vos op zoek naar Tyrannosaurus rex. Om precies te weten waar we moesten zoeken, hebben we hulp gekregen van paleontoloog en T. rex-expert Pete Larson van het Black Hills Institute in de Verenigde Staten. 

Op pad

De expeditieleden zijn eerst in het voorjaar naar Wyoming, V.S. gegaan. Daar waren kleine botjes gevonden van de linkervoet van T. rex. Dit was een veelbelovende vondst want deze kleine botjes gaan meestal als eerste verloren. We hadden goede hoop dat de rest van het skelet er ook moest liggen, maar helaas leverde deze jacht alleen delen van de linkervoet en –poot op. Niemand weet waarom die kleine botjes zo netjes bewaard zijn en de rest niet. Misschien is het karkas destijds wel opgegeten of met het water van een rivier mee gespoeld!

Triceratops

Gelukkig hoefden de expeditieleden nog niet naar huis. Verderop lagen wel vier Triceratops-skeletten. Toevallig was Triceratops het lievelingsmaal van T. rex. Op deze nieuwe plek lagen heel wat botten; wat een mooie bijvangst! Deze vondst was heel bijzonder en niet alleen omdat het heel zeldzaam is dat meerdere Triceratops-skeletten bij elkaar zijn gevonden. Er waren namelijk ook twee jonge Triceratopsjes bij!

Wat een geluk!

De kans op T. rex was nog niet verkeken, want Pete wist dat er in Montana, V.S. de onderkaak, losse tanden en een deel van het heupgewricht en staartbeen van T. rex waren gevonden. De expeditieleden gingen er in het najaar heen en hebben T. rex opgegraven. Momenteel prepareert Pete de botten van T. rex netjes uit de grote brokken gesteente die het team heeft opgegraven. De brokken gesteente worden uitgepakt alsof het cadeautjes zijn.

De eerste buiten Europa!

Dit wordt het eerste echte skelet van Tyrannosaurus rex buiten Noord-Amerika. Er zijn wel veel afgietsels van T. rex in Europa, maar dat is hetzelfde als naar het Rijksmuseum gaan en een geprinte versie van de Nachtwacht zien. Een echt skelet is natuurlijk veel beter. Bovendien willen we graag onderzoek doen aan het dier en dat kan alleen als je een echt skelet hebt!

Meer weten over hoe de T. rex expeditie ging? Klik dan hier!